joi, 22 septembrie 2011

Canibalul din Alicante. Paul Durant a ucis-o pe Karen Durrell şi apoi a declarat că i-a mâncat părţi din cadavru

Karen Durrell a fost ucisă în februa­rie 2004, în Spania. Femeia de 41 de ani era originară din localitatea Ilford, Marea Britanie. În luna ianuarie a aceluiaşi an se mutase într-un sătuc numit Calpe, la 20 de kilometri de sta­ţi­unea Benidorm aflată în provincia spaniolă Alicante. A plecat din Anglia în căutarea unei vieţi mai bune. Era divorţată, mamă a unei ti­nere de 20 de ani. Plecase împreună cu concubinul ei, Miles Lanning. Aces­ta din urmă n-a reuşit însă să-şi găsească un loc de muncă în Spania şi, după o săptămână, s-a întors la Londra.

La scurt timp după plecarea lui, Karen l-a cunoscut într-un bar pe Paul Durant. Bărbatul de 47 de ani era tot englez, provenea din aceeaşi re­­giune ca şi ea şi era dependent de he­roină. În decembrie 2003, chiar îna­­­­in­tea Crăciunului, fusese arestat la Lon­dra şi acuzat de tentativă de jaf ar­mat asupra unei maşini de transport va­lori. Durant nu era la prima aba­tere – în anii ’80 şi ’90 mai comise­se o serie de astfel de jafuri armate, pen­tru care fusese condamnat. În 2003 n-a mai ajuns în faţa ju­de­că­to­rilor, pentru că a reuşit să evadeze de sub escorta poliţiei, în timp ce se afla la Royal London Hospital din Whitechapel. Folosindu-se de un pa­şa­­port fals, el a reuşit să ajungă în Spa­­nia. La scurt timp după ce a cu­nos­cut-o pe Karen, el s-a mutat în ace­­eaşi clădire cu ea, la un etaj superior.

După jumătatea lunii februarie 2004, rudele lui Karen, care nu mai primiseră nici un semn de la ea de câteva zile, au sunat la poliţia din Alicante, unde au sesizat dispariţia fe­meii. Poliţiştii nu s-au alertat decât la câ­­te­va zile după sesizarea lor, când un prie­ten de-al ei a venit să anunţe o cri­mă. Bărbatul le-a povestit că s-a în­tâlnit întâmplător  pe stradă cu Paul Durant, vecinul femeii, şi că, atunci când l-a întrebat îngrijorat des­pre Karen, Durant i-a mărturisit că a ucis-o. Paul i-a arătat telefonul mo­bil şi un card bancar pe care le fu­rase de la ea. Oamenii legii au mers la lo­­cu­in­ţa ei şi au spart uşa. Imaginea pe care au găsit-o i-a îngrozit. Cada din baia femeii era plină de sânge. Pe po­­dea zăceau abandonate câteva cu­ţi­te în­sân­gerate şi un fierăstrău cu ur­me de resturi umane pe lamă. Dar nici urmă de cadavru.

Paul Durant a fost arestat ime­diat şi a mărturisit că şi-a omorât vecina. El a declarat poliţiştilor că, într-o seară, pe 18 sau 19 februarie 2004 – nu-şi mai amintea sigur – el şi Karen se uitau împreună la un film, în apartamentul femeii. Era vorba de un documentar despre pedofili şi copii maltrataţi. După ce s-a terminat, le-a spus Durant anchetatorilor, el şi Karen au început să se certe cu privire la subiect. Enervat, bărbatul a ieşit din încăpere şi s-a întors cu un ciocan, cu care a lovit-o pe vecina lui în cap, din spate. După care, susţine el, folosind câteva cuţite şi un fierăstrău, a tăiat cadavrul în mai multe părţi. A pus resturile în saci de plastic şi le-a înghesuit într-un geamantan, pe care l-a aruncat în tomberonul din spatele clădirii.

Anchetatorii au căutat, zile în şir, geamantanul cu rămăşiţele cadavrului, în toate tomberoanele din cartier. Fără nici un rezultat. Nu au reuşit să găsească nici ciocanul cu care Durant susţinea că a lovit-o pe Karen. În decursul cercetărilor, bărbatul şi-a schimbat declaraţiile de cinci ori. Variau fie modul în care a ucis-o, fie motivul, fie locul în care a aruncat cadavrul. A fost încarcerat în în­chi­soa­rea din Alicante. Din spatele gratiilor, el a trimis două scrisori – una că­tre ziarul britanic Daily Mirror şi alta către o editură. În ambele, po­vestea cu lux de amănunte cum a ucis-o pe Karen Durrell şi făcea o mărturisire şocantă. "După ce am omorât-o, i-am tăiat cadavrul în bucăţi mici şi am mâncat părţile care mi s-au părut comestibile. La final, ce-a rămas am pus în saci mici de gunoi. Înainte să o omor pe Karen îi povestisem că am venit în Spania ca să omor şi să mănânc pedofili. Cred cu tărie că Dumnezeu a trimis-o la mine. Eu primeam mesaje de sus prin intermediul televizorului. Cred că şi Karen ştia că trebuia să moară", a scris Paul cotidianului britanic.

În scrisoarea trimisă către o editură din Anglia, bărbatul spunea că povestea vieţii lui ar putea fi transformată într-un best-seller. Le-a povestit în scris editorilor că a mai comis alte două crime în Marea Britanie. În primul caz, spunea el, era vorba despre o crimă plătită, iar victima ar fi fost un bărbat pe care Durant l-ar fi împuşcat în cap. Al doi­lea mort cu care se lăuda era un bă­trân care l-ar fi ucis pentru că l-ar fi abu­zat sexual atunci când era copil.
În timpul procesului însă, Durant şi-a retras mărturisirea. A recunoscut în faţa instanţei doar că a lovit-o pe Karen cu ciocanul şi că a lăsat-o întinsă pe podeaua băii, pledând nevinovat la acuzaţia de omor. Din această cauză, dar şi pentru că nu re­u­şiseră să găsească cadavrul, pro­curorii, care iniţial ceruseră pe­deap­sa maximă (n.r. – 25 de ani) pentru Du­rant, au schimbat încadrarea fap­tei în omor prin imprudenţă. Avocatul lui Durant, Juan Sanchez, a luat în râs în instanţă mărturisirile pe care clientul său le-a făcut din puşcărie, spunând că acesta căuta doar să devină vedetă.

Cei trei judecători din completul care l-a judecat pe Durant s-au pronunţat în noiembrie 2007, condamnându-l pe englez la 13 ani şi 6 luni de închisoare.

Niciun comentariu: