Subconstientul fiecaruia dintre noi poate face in fiecare zi mici predictii cat mai exacte despre ceea ce ar urma sa se intample pe termen scurt, o zi-doua, de pilda. Astfel putem intui cine ar putea suna la usa cand nu asteptam pe nimeni sau cand vine tramvaiul sau daca un pahar aflat in cadere libera spre podea are sanse sa se sparga sau sa ramana intreg.
Studiind sistemul dopaminei (MDS) din creierul mijlociu - partea creierului numita mezencefal, zona cerebrala ce transmite semnale in tot creierul cand se produc evenimente neasteptate, pentru a pregati organismul de reactie la stimul - specialistii au observat ca aceasta zona codifica inclusiv erorile de predictie, care vor folosi subiectului ca experienta in situatii similare.
Studiul lor a fost publicat in Journal Of Cognitive Neuroscience. Subiectilor li s-a cerut sa anticipeze ce se va intampla in anumite cazuri prezentate intr-o inregistrare video. Intre 80 si 90% dintre predictiile facute de subiectii studiati au fost corecte.
Coordonatorul studiului, Jeffrey Zacks, sustine ca prezicerea viitorului apropiat este vitala in orientarea comportamentului uman, fiind si unul dintre componentele-cheie ale teoriilor perceptiei, procesarii limbajului si ale invatarii si nu in ultimul rand, al adaptarii si raspunsului la situatia respectiva.
"Este foarte important sa poti fugi cand un leu vine inspre tine, dar este esential sa fii in stare sa gasesti calea de a scapa inainte ca leul sa sara pe tine. A vedea putin mai departe de linia orizontului este un enorm avantaj pentru procesul de adaptare la situatie", a explicat Zacks.
Citeste tot articolul in Jurnalul National!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu